Russian Blini

Servings: 8 Total Time: 35 perc
Palacsinta kaviárral, rákokkal és kaporral: pinit

palacsinta recept – Russian Blini: kelet-európai lapos finomság

Az első mondatban helyére kerül: ez a palacsinta recept most Oroszországba visz el minket, ahol a Blini több mint finomság – egy kulturális örökség. Egyszerre ünnepi, hétköznapi, és személyesebbé teszi az otthoni palacsintakészítést, ahogy a nagyi tejfölös palacsintája is.

Most éppen Moszkvában járok – egy kávézóban fagylalt helyett Blinit kínálnak, szóval ez az étel nem fagyott meg a hagyományokban. Érdemes vele otthon is kísérletezni, mert egyszerű, mégis ízletes, és a különböző palacsinta töltelékekkel egészen más élményt ad.


Ősi gyökerek – nem csak aranyos kerek tészta

A palacsinta recept kelet-európai tagja, a Blini, az antik idők étkezőkönyveiből is ismerős. A módszer: folyékony tészta forró felületen sütése – ezt már az ókori Egyiptomban, Görögországban, Rómában is ismerték .

Oroszországban viszont ünneppé nőtte ki magát. Tavaszköszöntő fesztivál, a Maszlenica (vagy Butter Week): február végén méteres halmokban kínálják, ahogy a nap-korongokat ünneplik a tél után kingsfinefood.co.uk. Ez azt üzeni: töltődj fel, mielőtt elkezdődik a böjt.


Mitől különleges a Russian Blini?

  • Elsősorban élesztős tészta – ez ad neki puha, kicsit sour-szerű karaktert
  • Többféle lisztből készülhet, de a búza és hajdina a leggyakoribb
  • Kicsi, átmérője 10–15 cm, így tökéletes falatkákhoz vagy hajtogatva töltéshez
  • Illik hozzá a tejföl, méz, lekvár, de ha egzotikus kedved van, a kaviár és smoked salmon is megteszi

Hogyan került be a magyar reggelikbe?

Társulhat a gyerekkori lekváros palacsinta ízéhez. Otthon, vidéken például Palócföldön, ha a túrós vagy szilvás változat után kipróbálnád a hajdinás kefires tésztát – máris nemzetközi lett a reggeli. Egy jó házi tejföllel vagy gyümölcskompóttal a Blini vidám hangulatot ad.

Például a vasárnapi összejöveteleken, amikor a család és a barátok összeülnek, jó beszélgetni körben, miközben a serpenyőben pattogó tésztalapocskák ígérik a meleg percet. Ez az érzés olyan, mint amikor nyáron kint kávézunk a kertben, és hozzá valami különleges csemegét kínálunk – az orosz palacsinta pont ilyen.


Tradíció és töltelék – együtt és külön

Töltelékek széles választéka vár a Blinivel:

  • Édes: lekvár, méz, tejföl vagy friss bogyós gyümölcsök
  • Sós: kaviár, füstölt lazac, főtt tojás+smetana, gombás-rizses töltelék newyorker.com
  • Skandináv pita-after hatás: akár túró+uborka is belefér

Van, aki strebt a miniatűr változatra is; ez az aranyos cocktail-blini, amit a fancy koktélpartikon kínálnak. Télen pedig Teremok, az orosz gyorsétterem-chain is népszerűvé tette, akár Moszkvában, akár New Yorkban – kaviárral, hagyományos palacsinta kínálattal newyorker.com.


Közösségi varázslat

A hagyomány része a családi készítés: a nagymamák őrizzék a kefires titkukat, a testvérek trenírozzák a serpenyős mozdulatot, a gyerekek pedig csorgatják rá a lekvárt. Rendszerint olyan „első palacsinta bénázás” történik, ami emlékezetes – így nem maradunk falánk nevetés nélkül.


Kóstoló nemzetközi körülmények között

Kanadában és USA középnyugaton a keleti európai diaszpóra elterjesztette a Blinit. Minnesotában karácsony előtt összejöveteleiken a házi Blini vonzza a tömeget, mint a vidámpark a gyereket. Olyan, mint a magyar beigli – kötelező, mert ez az ünnep élménye.


Tárolás, újramelegítés – hétköznapi praktikák

Maradt belőle? Se baj:

  • Hűtőben légmentesen 3 napig eláll
  • Fagyasztás esetén laposan lefóliázva jól jön akár 2 hónapig
  • Újramelegítés serpenyőben vagy sütőben pár perc alatt megközelíti a friss állapotot

Mire számíts, és mit ad a Blini?

Élvezetes íz: édes-savanykás, tejfölős puhaság
Variálhatóság: vendégvárásnál bármilyen töltelék belefér
Könnyű elkészíteni: kevés hozzávaló, nagy élmény
Közösségi élmény: együtt sütni mindig öröm


Magyar–orosz párhuzam

Mindkét kultúrában a palacsinta recept generációkat köt össze. Amikor otthon palacsintát sütünk vasárnap reggel, a gyerekek türelmetlenek, a nagyi még utoljára figyel – ez a Blini-nél is így van. A különbség az, hogy egy kis kefirrel és kaviárral máris egzotikusabb a palacsinta, de az érzés ugyanaz: együtt lenni és jókat enni.


Összegzés

A palacsinta recept nemcsak hazai világ – itt van a Russian Blini, ami egyszerre része a világgasztronómiának és a személyes otthoni eseménynek. Készítsd el – akár édes, akár sós verzióban – és tapasztald meg, hogy egy vékony tészta milyen mély érzelmeket ébreszt. Sütés közben ne feledd: ha az első nem sikerül, „az első palacsinta mindig_csúszik”, de a második már mosolyt csal az arcokra. Jó sütést, kellemes együttléteket! 😊

Palacsinta kaviárral, rákokkal és kaporral: pinit
0 Add to Favorites

Russian Blini

Prep Time 15 perc Cook Time 20 perc Total Time 35 perc
Servings: 8 Calories: 167

Description

Vékony, kelt orosz palacsinta, hagyományosan tejföllel, kaviárral vagy füstölt hallal tálalva.

Hozzávalók

Tálaláshoz

Utasítások

    • Száraz alap: keverd össze a lisztet, sót, sütőport

    • Nedves alap: külön tálban habverd össze a tejet, tojást, olvasztott vajat; ha kefirt használsz, azt elegyedbe vedd

    • Tészta összeállítása: öntsd a nedveset a szárazhoz, keverd simára, ne legyenek csomók; hígabb állagú legyen – és ne legyen túl sűrű

    • Pihentetés: hagyd állni 15–30 percig, ez segít a gluténnak érlelődni, légiesebb állagot kap a palacsinta

    • Serpenyő előkészítése: egy tapadásmentes serpenyőt vagy griddle-t melegíts közepes-fokra, kend ki vajjal vagy olajjal

    • Sütés: kanalazz kb. 1 evőkanálnyi tésztát (vagy ¼ csésze ha nagyobb blinit szeretnél) a serpenyőbe; körkörös mozdulattal terítsd szét

    • Első oldal sütése: kb. 1–2 percig: buborékok jelennek meg a tetején, az alja enyhén aranybarna

    • Fordítás és második oldal: óvatosan fordítsd meg spatulával, majd süsd 1 percig, amíg mindkét oldala szépen aranybarna lesz

    • Fentartás: tedd egy tányérra, takard le, hogy puha maradjon – akár törölköző alá

    • Tálalás: lehet meleg vagy szobahőmérsékletű; kend meg tejföllel, lekvárral, vagy töltsd sós töltelékkel

    1. Tárolás: hűtőben 2–3 napig eláll, fagyasztva 2–3 hónapig – újramelegíthető serpenyőben vagy sütőben

  1. Tippek a tökéletes Russian Blini elkészítéséhez

    • Tészta állaga: A massza próbája szabály: olyan legyen mint a tejszín – ha túl sűrű, adj hozzá tejet; ha túl híg, egy kis liszt segít

    • Serpenyő hőfok: közepes-alacsony – ha túl forró, megég; ha túl alacsony, lassan sül és nem lesz aranybarna

    • Első palacsinta: gyakori mosolyforrás – ez lehet kissé formátlan, de ne aggódj, a többiek már jobban sikerülnek

    • Variálások: cseréld kif buckwheat liszttel a tésztát – autentikusabb, és jól passzol a sós töltelékekhez

    • Sós töltelékekhez: használj ikon-típusú feltéteket: kaviár, füstölt lazac, tejföl, apróra vágott snidling add hozzá közvetlenül fogyasztás előtt

    • Édes változat: kenj rá mézet vagy lekvárt; friss bogyós gyümölcs hozzáadásával ünnepi desszert lesz belőle

Nutrition Facts

Adag 8


Mennyiség adagonként
Kalóriák 223kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 7g11%
Összes szénhidrát 34g12%
Fehérje 8g16%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Did you make this recipe?

Tag #wpdelicious and #deliciousrecipesplugin if you made this recipe. Follow @wpdelicious on Instagram for more recipes.

Pin this recipe to share with your friends and followers.

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
Mosolygós nő egy tál palacsintatésztával a konyhájában.
Christopher Nolan Food and Lifestyle Blogger

Hi, I'm Samantha, a full-time food blogger, mother of 2 beautiful daughters and a lovely wife. I live in New Jersey with my family. Loves traveling, sharing new recipes, and spending time with my family.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük