Német Pfannkuchen

Servings: 8 Total Time: 22 perc Difficulty: Kezdő
Porcukorral meghintett, finom palacsinták egy halomban. pinit

Palacsinta recept: Német Pfannkuchen – tradíció és élmény

Palacsinta recepttel indítok, hogy jó helyen járj – de most más irányba kalandozunk. A Német Pfannkuchen egy olyan palacsinta recept, ami a magyar palacsintához képest vastagabb, tojásosabb, mégis könnyen szerethető. Ez az írás arról szól, hogyan alakult, mit jelképez és miért lehet izgalmas családi élmény.

Története és névkeveredés

A Német Pfannkuchen története több száz évre nyúlik vissza – ahogyan a magyar palacsinta recept is a népszokásokig. Németországban ez a fogalom nem csak palacsintát jelent, Berlinben viszont inkább fánkot (Berliner Pfannkuchen) értenek alatta . Ez pont olyan, mint amikor nálunk a palacsinta és az amerikai derelye fogalma keveredik. A „Pfanne” szó serpenyőt jelent – „serpenyős sütemény”.

A Pfannkuchen mint étel egyrészt lakótárs az otthoni reggelizőasztalon, másrészt társasági különlegesség is lehet. A középkorban is létezett, de mai formájában csak a 19–20. századtól vált népszerűvé .

Miben más, mint a magyar palacsinta recept?

A hagyományos magyar palacsinta recept vékony, lágy, akár gyorsvasárnapi klasszikus. A német Pfannkuchen viszont középmagas kategória: vastagabb, tojásosabb, de nem amerikai vastagságú. A titok a több tojásban és néhány helyen szódavízben rejlik – ettől lesz levegősebb delishglobe.com.

A tészta ilyenkor épp annyira felhabosodik, hogy puhás, mégis tartalmas legyen. Sok német háztartásban az alapanyagok: liszt, tojás, tej, csipet só, kevés cukor és opcionálisan szódavíz .

Mikor és hogyan fogyasztják?

A Pfannkuchen Németországban reggelinek, ebédnek és néha desszertnek is megteszi morethanbeerandschnitzel.com. A gyerekek óvodában is gyakran kapják „Pfannkuchen mit Apfelmus”-ként mydinner.co.uk.

Berlin környékén viszont ez a szó jelent ‘berliner’ fánkot – így egy vállrándítással készülnek farsangra, karneválra, vagy karácsonyra – olyankor a Pfannkuchen mázt és lekvárt kap .

Ízvariációk – cukros, lekváros, sós

A németek szeretik sokféleképp:

  • Édesen porcukor, fahéj-cukor, lekvár, almaöntet, „Rote Grütze” (piros gyümölcsös szósszal) mydinner.co.uk.
  • Sósan sonka-sajt, bacon-szalonna vagy gomba-spenót kombináció is gyakori .
  • Gazdag variant: almával sütve, vagy citromlével, ahogy a kertész menyem is szereti.

Kulturális párhuzam – palacsinta recept Magyarországon

Akárcsak nálunk a vasárnapi palacsinta, a Pfannkuchen is összetartó hangulatot hoz: közös sütés, együtt evés, a serpenyő körüli nevetés. A közösség élményét generációk adják tovább – mint amikor rég látott nagynénik sütik a palacsintákat, és az unokák boldogan tolják a serpenyőket.

Magyar szemmel ez az élmény egész evőcske: egy hétköznap délelőtt, amikor a reggeli palacsinta recept helyett az első Pfannkuchen kerül az asztalra – krémes lekvárral, illatosan, ropogós széllel.

Praktikus tippek – otthoni élményhez

  • Serpenyőválasztás: tapadásmentes kell; vajjal vékonyan megkent felület adja a legjobb aranybarna kérget.
  • Pihentetés: minimum 30 perc a tésztának, hogy a glutén kialakuljon .
  • Szódavíz trükk: ha nincs szódavíz, menjen bele szénsavas ásványvíz – ez is levegősebb palacsintát ad .
  • Fogyasztás: frissen a legjobb; porcképük, hogy a Pfannkuchen nem szereti a hűtést, új melegítéskor már nem lesz olyan finom .

Nemzetközi palacsinta összefüggés

A Pfannkuchen a palacsinták színes világában a középút. Vékonyabb, mint az amerikai, de vastagabb, mint a francia crêpe. Így ideális, ha keresed a változatosságot, de nem akarsz egy teljesen más állagot – csak egy kis felturbózást.

A Serious Eats globális palacsintás összefoglalásában is említik a Pfannkuchent: percek alatt elkészül, és egyszerre lehet édes és sós is .

Érzelmi kapocs – együtt sütünk, együtt eszünk

Én is emlékszem, amikor kint jártam, és egy berlini családnál ettük ezeket. Az asztal középen kupac palacsintával: gyerekek sorjáztak, és mellettük a nagyszülők. Együtt döntöttünk: lekvár, porcukor, esetleg bacon-sajt. A serpenyő körüli nevetés, az illat és az első harapás – azt érzem, ez a pillanat valódi élmény.

Ez a palacsinta recept nem pusztán étel. Ez élmény. Ez örökség. És ha egyszer kóstolod, biztos, hogy visszavágyódsz a következő adagért.

Zárás

A Német Pfannkuchen egy olyan palacsinta recept, ami képes új színt vinni a hétvégébe. Egy kicsit más, egy kicsit izgalmasabb, mégis otthonos. Ha palacsinta receptet keresel, ami nem a megszokott, de mégis visszanyúlós – itt az alkalom. Adj neki esélyt, mert együtt sütni mindig jó. 😊

Porcukorral meghintett, finom palacsinták egy halomban. pinit
1 Add to Favorites

Német Pfannkuchen

Difficulty: Kezdő Prep Time 10 perc Cook Time 12 perc Total Time 22 perc
Servings: 8 Calories: 175

Description

A Német Pfannkuchen egy közepesen vastag, könnyű tojásos palacsinta, ami reggelire vagy desszertnek is tökéletes. A tészta habos, finom omlós lesz, ha pihentetjük és tesszük bele szódavizet. Elkészítése egyszerű, mégis különlegesebb élményt ad, mint a klasszikus magyar palacsinta.

Hozzávalók

Utasítások

    • Előkészítés: Különítsd szét a tojásokat. A fehérjét sóval verd kemény habbá .

  1. Tészta készítése: Egy tálban keverd simára a lisztet, tejet, tojássárgáját, sót és cukrot

    • Hab beleforgatása: Óvatosan forgasd a habot a tésztába; ettől lesz légies a palacsinta .

    • Pihentetés: Hagyd pihenni a tésztát legalább 20–30 percig a jobb állagért .

    • Sütés: Hevíts serpenyőt közepes lángon, adj hozzá vajat, majd merőkanálnyi adagokat önts bele. Süsd kb. 2–3 percig az egyik, majd 1 percig a másik oldalát, amíg aranybarna .

    1. Tálalás: Frissen, porcukorral, lekvárral vagy sós feltéttel tálald – Nutella, sajt-sonka, almafahéj is remek választás .

Nutrition Facts

Adag 8


Mennyiség adagonként
Kalóriák 540kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 22.6g35%
Összes szénhidrát 67.9g23%
Fehérje 17.9g36%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Did you make this recipe?

Tag #wpdelicious and #deliciousrecipesplugin if you made this recipe. Follow @wpdelicious on Instagram for more recipes.

Pin this recipe to share with your friends and followers.

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
Christopher Nolan Food and Lifestyle Blogger

Hi, I'm Samantha, a full-time food blogger, mother of 2 beautiful daughters and a lovely wife. I live in New Jersey with my family. Loves traveling, sharing new recipes, and spending time with my family.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük