Maláj Apam Balik

Servings: 5 Total Time: 35 perc Difficulty: Középszint
Kukoricás palacsinta halomban, finomnak látszik. pinit

Palacsinta recept: Maláj Apam Balik – ezerlyukú csoda

Palacsinta recepttel kezdem, mert tudom, hogy ez az, ami érdekel. A Maláj Apam Balik ugyanis egy olyan különleges palacsinta recept, amitől mindenki felkapja a fejét. Ez a töltött, félhold alakú palacsinta ropogós szélével és ezerlyukú belsejével egyszerre igazán egzotikus és közeli.

Apam Balik története és eredete

A maláj Apam Balik eredete Kína Fujian tartományához nyúlik vissza, ahol állítólag Zuo Zongtang tábornok szervezte a katonáit élelemmel a 19. század közepén wikipedia.org. Innen terjedt el a Hokkien és Teochew bevándorlók révén Szumátrán, Malajziában, Indonéziában, Szingapúrban – a mai napig utcai büfékben kapható kényeztetés. A Wikipedia is kiemeli, hogy Kína déli részéről érkezve vált széles körben ismertté en.wikipedia.org.

Miért izgalmas ez a palacsinta recept?

Az Apam Balik tésztája vékony, de belül mégis vastagabb, mint a magyar palacsintáé. A titka a langyos élesztős tészta, ami kelesztve puha textúrát ad. Egyes verziókban kókusztejet is használnak, ami illatos aromát kölcsönöz 196flavors.com. A tésztára pörkölt földimogyorót, cukrot és kukoricát szórnak, majd félbehajtják – így lesz a klasszikus “töltött” kinézet.

Név-puzzle

Malajziában Apam Balik, Szingapúrban peanut pancake néven ismerik. Indonéziában Martabak Manis (vagy Terang Bulan) néven fut, egyes helyeken Hok Lo Pan- nak is hívják 196flavors.com. Ez a palacsinta recept így egy egész régióban ismert és szeretett.

Hol és mikor eszik?

Tipikusan délutáni vagy esti snack, Malajziában az utcai standoknál frissen sütik – 1–3 RM-ért (kb. 80–240 HUF). Már 17 éve is népszerű volt, ma pedig már modern változatok is elérhetők – Nutella, csoki, sajt is kerülhet bele medium.com.

Kulisszatitkok a palacsinta recept mögött

  • A tészta kelesztése kulcsfontosságú – ettől lesz levegős.
  • Kókusztej hozzáadásával nem csak finomabb, de puhább is lesz.
  • A serpenyő legyen forró, de nem túl forró – úgy lesz ropogós a széle.
  • A kukorica cukorral együtt olvadó élmény – miccelszerűen ragad.

Variációk, trendek

  • Hagyományos: földimogyoró + kukorica + cukor
  • Modern: csoki, sajt, Nutella, durian, vajkrémek, marshmallow is szerepel a kínálatban .
  • Mini verziók: turistabüfékben 10–12 cm-es kis palacsinták készülnek.

Magyar párhuzam és érzelmi kapcsolat

Képzeld el, hogy Budapesten a Deák térnél minitapol végig a Apam Balik stand. Megtöltöd Nutellával, és azonnal megszületik az “utcai palacsinta élmény”. Ez is közösségi pillanat – mint amikor a magyar család készít farsangkor bejglit, csak itt van egy kis egzotikum is.

A gyerekek élvezik a ropogós széleket, a felnőttek pedig értékelik a kombinált textúrát – lágy és ropogós együtt. Ez az élmény azt hozza, hogy együtt sütöttök, együtt ragadtok be a csodába – olyan, mint egy közös utazás az ízek világába.

Praktikus tippek

  • Serpenyő: tapadásmentes, de öntöttvas is jó – egyenletes hő
  • Tészta állag: ne legyen túl folyós; ha szükséges, adj hozzá egy kis lisztet
  • Hőmérséklet: közepes-fokozaton sütve szép aranybarna lesz
  • Változtatás: ha nincs kukorica, használj reszelt kókuszt vagy csokit

Záró gondolat

A Maláj Apam Balik nem pusztán palacsinta. Ez egy élmény. Egy palacsinta recept, amiben ott van Kína, Délkelet-Ázsia, maláj életérzés. A következő palacsinta sütésnél gondolj arra: mi lehetne, ha nem csak magyar interpretek lennének, hanem egy kis maláj egzotikum is becsúszna?

Kukoricás palacsinta halomban, finomnak látszik. pinit
0 Add to Favorites

Maláj Apam Balik

Difficulty: Középszint Prep Time 10 perc Cook Time 25 perc Total Time 35 perc
Servings: 5 Calories: 317

Description

Az apam balik (vagy martabak manis) egy maláj utcai édesség, amely félbehajtott, vastag, édes palacsinta – a belseje ropogós, a közepe a cukros, földimogyorós, kukoricás tölteléktől ragacsos. Eredetileg kukoricás alapú volt, ma már liszttel, cukorral és élesztővel készül. A töltelék variálható: mogyorópor, cukor, édes kukorica, vaj, banán vagy csokoládé is kerülhet bele. A serpenyőben buborékosan sült tészta félbehajtva érzi el tökéletes állagát – ropogós külső, állandóan ragacsos belső – így harapható utcai finomság.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Elkészítés

    • Tészta előkészítése: Egy tálban keverd össze a liszteket, sót, cukrot, szódabikarbónát. Más tálban oldd fel az élesztőt a langyos tejben cukorral, hagyd 5–10 percig habosodni .

    • Tészta összeállítása: Öntsd hozzá az élesztős tejet, üsd bele a tojást, adagold hozzá a vaníliát, majd keverd simára.

    • Pihentetés: Fedd le, és meleg helyen hagyd pihenni legalább 30 percig, miközben buborékosodik és habosodás csaknem megduplázódik .

    • Serpenyő előkészítése: Hevíts egy 20 cm-es tapadásmentes serpenyőt közepes lángon, kend ki vajjal vagy vajjal átitatott papírtörlővel .

  1. Sütés: Önts kb. 190 ml tésztát a közepébe, kanalazd szét, hogy a palacsinta széle vékony legyen. Fedd le, és süsd 2–3 percig, amíg buborékok jelennek meg és felül már nem fényes

    • Töltés: Szórd meg cukorral, durvára vágott mogyoróval, kanalazz rá kukoricát, és tegyél rá egy szelet vajat .

    • Készre sütés: Fedd vissza a fedőt, süsd még kb. 2 percig, hogy a töltelék átmelegedjen .

    • Hajtás és tálalás: Emeld le a serpenyőről, hajtsd félbe, majd kívánság szerint negyedeld. Tálald melegen, akár Nutellával, sajttal vagy más feltéttel .

    1. Tárolási tipp: Frissen a legfinomabb. Ha mégis el kell tárolni, légmentesen záró dobozban, max 4 napig hűtőben; újramelegítéshez mikró vagy serpenyő. A töltelék textúrája erre érzékeny lehet .

Nutrition Facts

Adag 5


Mennyiség adagonként
Kalóriák 369kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 18g28%
Összes szénhidrát 60g20%
Fehérje 9g18%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Did you make this recipe?

Tag #wpdelicious and #deliciousrecipesplugin if you made this recipe. Follow @wpdelicious on Instagram for more recipes.

Pin this recipe to share with your friends and followers.

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
Christopher Nolan Food and Lifestyle Blogger

Hi, I'm Samantha, a full-time food blogger, mother of 2 beautiful daughters and a lovely wife. I live in New Jersey with my family. Loves traveling, sharing new recipes, and spending time with my family.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük