Palacsinta recept: Maláj Apam Balik – ezerlyukú csoda
Palacsinta recepttel kezdem, mert tudom, hogy ez az, ami érdekel. A Maláj Apam Balik ugyanis egy olyan különleges palacsinta recept, amitől mindenki felkapja a fejét. Ez a töltött, félhold alakú palacsinta ropogós szélével és ezerlyukú belsejével egyszerre igazán egzotikus és közeli.
Apam Balik története és eredete
A maláj Apam Balik eredete Kína Fujian tartományához nyúlik vissza, ahol állítólag Zuo Zongtang tábornok szervezte a katonáit élelemmel a 19. század közepén wikipedia.org. Innen terjedt el a Hokkien és Teochew bevándorlók révén Szumátrán, Malajziában, Indonéziában, Szingapúrban – a mai napig utcai büfékben kapható kényeztetés. A Wikipedia is kiemeli, hogy Kína déli részéről érkezve vált széles körben ismertté en.wikipedia.org.
Miért izgalmas ez a palacsinta recept?
Az Apam Balik tésztája vékony, de belül mégis vastagabb, mint a magyar palacsintáé. A titka a langyos élesztős tészta, ami kelesztve puha textúrát ad. Egyes verziókban kókusztejet is használnak, ami illatos aromát kölcsönöz 196flavors.com. A tésztára pörkölt földimogyorót, cukrot és kukoricát szórnak, majd félbehajtják – így lesz a klasszikus “töltött” kinézet.
Név-puzzle
Malajziában Apam Balik, Szingapúrban peanut pancake néven ismerik. Indonéziában Martabak Manis (vagy Terang Bulan) néven fut, egyes helyeken Hok Lo Pan- nak is hívják 196flavors.com. Ez a palacsinta recept így egy egész régióban ismert és szeretett.
Hol és mikor eszik?
Tipikusan délutáni vagy esti snack, Malajziában az utcai standoknál frissen sütik – 1–3 RM-ért (kb. 80–240 HUF). Már 17 éve is népszerű volt, ma pedig már modern változatok is elérhetők – Nutella, csoki, sajt is kerülhet bele medium.com.
Kulisszatitkok a palacsinta recept mögött
- A tészta kelesztése kulcsfontosságú – ettől lesz levegős.
- Kókusztej hozzáadásával nem csak finomabb, de puhább is lesz.
- A serpenyő legyen forró, de nem túl forró – úgy lesz ropogós a széle.
- A kukorica cukorral együtt olvadó élmény – miccelszerűen ragad.
Variációk, trendek
- Hagyományos: földimogyoró + kukorica + cukor
- Modern: csoki, sajt, Nutella, durian, vajkrémek, marshmallow is szerepel a kínálatban .
- Mini verziók: turistabüfékben 10–12 cm-es kis palacsinták készülnek.
Magyar párhuzam és érzelmi kapcsolat
Képzeld el, hogy Budapesten a Deák térnél minitapol végig a Apam Balik stand. Megtöltöd Nutellával, és azonnal megszületik az “utcai palacsinta élmény”. Ez is közösségi pillanat – mint amikor a magyar család készít farsangkor bejglit, csak itt van egy kis egzotikum is.
A gyerekek élvezik a ropogós széleket, a felnőttek pedig értékelik a kombinált textúrát – lágy és ropogós együtt. Ez az élmény azt hozza, hogy együtt sütöttök, együtt ragadtok be a csodába – olyan, mint egy közös utazás az ízek világába.
Praktikus tippek
- Serpenyő: tapadásmentes, de öntöttvas is jó – egyenletes hő
- Tészta állag: ne legyen túl folyós; ha szükséges, adj hozzá egy kis lisztet
- Hőmérséklet: közepes-fokozaton sütve szép aranybarna lesz
- Változtatás: ha nincs kukorica, használj reszelt kókuszt vagy csokit
Záró gondolat
A Maláj Apam Balik nem pusztán palacsinta. Ez egy élmény. Egy palacsinta recept, amiben ott van Kína, Délkelet-Ázsia, maláj életérzés. A következő palacsinta sütésnél gondolj arra: mi lehetne, ha nem csak magyar interpretek lennének, hanem egy kis maláj egzotikum is becsúszna?

Maláj Apam Balik
Description
Az apam balik (vagy martabak manis) egy maláj utcai édesség, amely félbehajtott, vastag, édes palacsinta – a belseje ropogós, a közepe a cukros, földimogyorós, kukoricás tölteléktől ragacsos. Eredetileg kukoricás alapú volt, ma már liszttel, cukorral és élesztővel készül. A töltelék variálható: mogyorópor, cukor, édes kukorica, vaj, banán vagy csokoládé is kerülhet bele. A serpenyőben buborékosan sült tészta félbehajtva érzi el tökéletes állagát – ropogós külső, állandóan ragacsos belső – így harapható utcai finomság.
Hozzávalók
Tészta
Töltelék
Elkészítés
-
-
Tészta előkészítése: Egy tálban keverd össze a liszteket, sót, cukrot, szódabikarbónát. Más tálban oldd fel az élesztőt a langyos tejben cukorral, hagyd 5–10 percig habosodni .
-
-
-
Tészta összeállítása: Öntsd hozzá az élesztős tejet, üsd bele a tojást, adagold hozzá a vaníliát, majd keverd simára.
-
-
-
Pihentetés: Fedd le, és meleg helyen hagyd pihenni legalább 30 percig, miközben buborékosodik és habosodás csaknem megduplázódik .
-
-
-
Serpenyő előkészítése: Hevíts egy 20 cm-es tapadásmentes serpenyőt közepes lángon, kend ki vajjal vagy vajjal átitatott papírtörlővel .
-
-
Sütés: Önts kb. 190 ml tésztát a közepébe, kanalazd szét, hogy a palacsinta széle vékony legyen. Fedd le, és süsd 2–3 percig, amíg buborékok jelennek meg és felül már nem fényes
-
-
Töltés: Szórd meg cukorral, durvára vágott mogyoróval, kanalazz rá kukoricát, és tegyél rá egy szelet vajat .
-
-
-
Készre sütés: Fedd vissza a fedőt, süsd még kb. 2 percig, hogy a töltelék átmelegedjen .
-
-
-
Hajtás és tálalás: Emeld le a serpenyőről, hajtsd félbe, majd kívánság szerint negyedeld. Tálald melegen, akár Nutellával, sajttal vagy más feltéttel .
-
-
-
Tárolási tipp: Frissen a legfinomabb. Ha mégis el kell tárolni, légmentesen záró dobozban, max 4 napig hűtőben; újramelegítéshez mikró vagy serpenyő. A töltelék textúrája erre érzékeny lehet .
-
Nutrition Facts
Adag 5
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 369kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 18g28%
- Összes szénhidrát 60g20%
- Fehérje 9g18%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.