Kínai Jianbing

Servings: 1 Total Time: 30 perc Difficulty: Középszint
Kínai palacsinta halom, zöldségekkel és szószsal. pinit

Kínai jianbing, a reggeli utcai palacsinta

a kínai jianbing palacsinta már az első falat után elvarázsol, hiszen egyszerre ropogós, lágy, sós és fűszeres – pont olyan különleges, mint amikor egy új étel új barátot szerez. Ez a palacsinta recept bejegyzés elkalauzol a jianbing történetében, kulturális jelentőségében, és megmutatja, hogyan hozhatod el otthonra is ezt a reggeli utcai élményt.


Ősi legendák – hány éves a jianbing palacsinta?

A jianbing eredete visszanyúlik a három királyság korára (i.sz. 220–280), amikor Zhuge Liang katonái a pajzsukat használták „serpenyőnek”, hogy híg tésztát süssenek rajta – így készült az első jianbing seriouseats.com. A Shandong–Tianjin vonalhoz tartozik, ahol a tésztát gabonafélékből készítették, és már akkor is ropogósra szerezték – a mai street food őse .


Mi teszi a jianbing palacsintát különlegessé?

  • Sütés pillanatok alatt: a palacsinta tésztáját vékonyan elkenik egy forró lapos felületen, erre kerül a tojás, és több réteg ropogós réteg (youtiao vagy baocui), friss fűszer (koriander, újhagyma) chefdenise.com+4en.wikipedia.org+4rachelgouk.com+4.
  • Egyedi textúra: puha és ropogós! A tészta lágy marad, miközben a középső falat ropog – pont mint amikor a magyar pejttúrós palacsintába levő ropogós dió meglep.
  • Variálhatóság: mindenki a maga ízlésére állíthatja össze – lehet szójás-édes, csípős chilis, húsos vagy éppen vegetáriánus. A Tianjin stílus híres a youtiao használatáról, míg Shandongban inkább ropogós baocui keksz kerül bele en.wikipedia.org.

Pillanatfelvétel a mai utcai palacsinta piacról

Ma reggel 5-től nyolcig a kínai metropoliszok utcáin kígyóznak a sorok – fullasztó szmog ide vagy oda, a jianbing palacsinta mindig elkel 1-2 perc alatt, mert ezt frissen akarják mashed.com. Egy adag ára 8–12 jüan (kb. 350–550 Ft), turista szemmel filléres élmény .


Táplálkozási adatok, magyar viszonyok

Egy átlagos jianbing (kb. 400–500 g) 300–500 kcal között mozog – a változatos töltelék határozza meg. A SideChef szerint egy adag kb. 303 kcal, 10 g fehérje, 58 g szénhidrát, 2,6 g zsír sidechef.com. Egy másik forrás 386 kcal–t ad meg Tianjin stílusú változatra . Ez azt jelenti, hogy akár egy könnyű magyar reggelit kiválthat, de egy aktív naphoz is elegendő energiát ad.


Hogyan csináld otthon ezt a palacsinta receptet magyar élménnyel?

  1. Eszköz: ha nincs lapos palacsintasütőd, használj vastag, tapadásmentes öntött‑vas serpenyőt. Melegíts 200 °C‑ra.
  2. Tészta: keverj sima palacsintatésztát búza‑és mungóbab liszttel (vagy csak búzával), hígabb legyen mint a magyar – így lesz vékony.
  3. Sütés menet: önts tésztát, kend el, majd kettévágott tojást törj rá, kend szét, szórd rá a zöldfűszereket, majd olajban sült ropogós rudat (ha van youtiao, de jó a tortilla chips is).
  4. Szószok: ketchupos‑hoisin keveréket használj – magyar vonalon próbáld ki füstölt paprika‑horseradish vetésben. Így magyar ízfokozó is kerül a kínai palacsintába.
  5. Tölthető: ha van BBQ‑csirke maradékod, szórd bele; ha nincs, jó a házi kolbász is – így a palacsinta recept vidám, közös élménnyé válik.

Közösségi élmény – hogyan építhetsz belőle programot?

Magyar reggeli közösségi sütés: hívjátok össze a barátokat, legyen „közös palacsinta party”, ahol kínaisítotok. Ki hozza a serpenyőt, ki hozza a zöldeket, valaki süti a magyar kolbászt – így építhetitek a saját jianbing pillanatot. Az első falatoknál ott lesz az összetartozás, ahogy a régi balatoni komp reggeleken. Ez érzelmi kötődés: az igazi palacsinta recept ott születik, ahol megosztjátok.


Záró gondolat

A jianbing nem csak étel, hanem reggeli élmény, közösség, kultúra – egy másik kontinens palacsinta receptje. Magyar szemmel rendhagyó, mégis otthonos. Kipróbálva egy új világ nyílik meg, és ha összerántod hozzá a haverokat, onnantól új kedvenc lehet. Süsd meg, készíts hozzá dakota kolbászt, és oszd meg: mennyei.

Kínai palacsinta halom, zöldségekkel és szószsal. pinit
0 Add to Favorites

Kínai Jianbing

Difficulty: Középszint Prep Time 15 perc Cook Time 15 perc Total Time 30 perc
Servings: 1 Calories: 350

Description

A jianbing Kína egyik legjellegzetesebb reggelije, amely palacsintához hasonlít, de felturbózott verzióban: tésztája mungóbabból vagy lisztkeverékből készül, finom, ropogós kinnel és puha belsővel. A serpenyőn laposra sütik, majd tojással, zöldhagymával, korianderrel, szójaszósszal és különféle szószokkal, valamint ropogós tésztacsíkkal töltik meg. Az eredmény egy ízletes, laktató, sós rúd, amelyet az utcán sütnek és azonnal tálalnak. A pakkolás gyors, a textúrák variábilisak – hidegen, ropogósan vagy lágyan fogyasztva is kiváló.

Hozzávalók

Utasítások

  1. Tészta összeállítása

    • Keverd össze a lisztet, vizet és sót egy közepes tálban, míg sima nem lesz .

  1. Serpenyő előkészítése

    • Melegíts közepes hőmérsékletű, tapadásmentes vagy vastag serpenyőt. Locsold meg vékonyan olajjal .

  1. Palacsinta sütése

    • Önts kb. 1/4 csésze tésztát a serpenyő közepére. Pirítsd kb. 1 percig, míg szilárdul .

    • Törd rá a tojásokat és oszlasd el, majd szórd meg szezámmaggal és újhagymával .

    • Amikor a tojás kész, óvatosan fordítsd meg a palacsintát .

  1. Töltés

    • Kend meg hoisin vagy chili szószokkal, tedd rá a youtiao rudacskákat (vagy cracker réteget), friss koriandert és salátaleveleket

  1. Hajtás és tálalás

    • Hajtsd fel harmadolva, majd vágd félbe – vagy tekerd fel burrito-szerűen .

    • Tálald azonnal, amíg meleg és ropogós.

    • A hagyományos változat mungóbab liszttel kombinálja a búzalisztet. Ha van mungóbab liszted (kb. 60 g), adj bele plusz ízt és autentikus textúrát .

    • Használj vastagfalú serpenyőt és közepes hőt – így egyenletesen sül, és a tészta ropogós lesz .

    • Youtiao helyett kínai szupermarketben kapható fagyasztott változat is jó, vagy rágcsálnivalóként tortilla chips is megteszi thewoksoflife.com+3en.wikipedia.org+3en.wikipedia.org+3.

    • Variációként sajtot, csirkemellet vagy kolbászt is tehetsz bele – ez extra kreatív magyar palacsinta recept-kedvesítés lehet.

Nutrition Facts

Adag 1


Mennyiség adagonként
Kalóriák 150kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 10g16%
Összes szénhidrát 40g14%
Fehérje 8g16%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Did you make this recipe?

Tag #wpdelicious and #deliciousrecipesplugin if you made this recipe. Follow @wpdelicious on Instagram for more recipes.

Pin this recipe to share with your friends and followers.

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
Christopher Nolan Food and Lifestyle Blogger

Hi, I'm Samantha, a full-time food blogger, mother of 2 beautiful daughters and a lovely wife. I live in New Jersey with my family. Loves traveling, sharing new recipes, and spending time with my family.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük