Jemeni Malawach

Servings: 4 Total Time: 35 perc
Finom, aranybarnára sült palacsinták egy tányéron. pinit

Jemeni Malawach – a vajas, rétegzett különlegesség

El sem tudom képzelni, hogy egy nap kezdődjön vajas, lapos “palacsinta” ízélmény nélkül – pont így járhat, aki megkóstolja a Jemeni Malawach‑ot. Ez a palacsinta recept egyszerre rabul ejt és elgondolkodtat, mert nem édesség, hanem inkább sós, vajas, rétegzett élvezet.

A palacsinta recept Jiemenben nem reggeli tejes palacsintát jelent, hanem inkább finomra rétegzett, vajas réteges kenyérlapot. A Jemeni Malawach­ta – vagy malawah – fogyasztását mindennapossá tette a jemenita zsidó közösség, és ahogy közép–közép-keleti sorsok szárnyra keltek, ma már Izraelben és a világ több táján is kedvelt street food lett wikipedia.org.

Vajon mitől olyan különleges ez a rétegzett tészta? A Malawach titka a több rétegben elhelyezett vajas kenés és az ebből kialakuló ropogós, levegős textúra. A hajszálvékonyra nyújtott tészta között elkenünk vajat vagy ghee‑t, majd feltekerjük, összehajtogatjuk, majd újra nyújtjuk – akár a croissant vagy paratha technikája, mégis más ízvilág .


A Malawach története és hagyománya

A malawach eredete a jemenita zsidó közösséghez kötődik, akik a 1950‑es években Izraelbe vándoroltak. Ők vitték magukkal ezt a vastag, lapos palacsintára emlékeztető kenyérlapot, amelyet otthon tálaltak főként reggelire wikipedia.org. A taboon nevű tradicionális kemencében sütötték, de Izraelbe érkezve a serpenyős sütés vált népszerűvé myjewishlearning.com.

Izraelben ma már simán megtalálod a supermarket fagyasztópolcán is – a malawach ugyanis igazi comfort food lett, akárcsak az amerikai palacsinta. Egy élelmiszerláncban tinédzserek az első önálló ételkészítésként épp ezt sütik meg először veredguttman.com. Ez pedig azt mutatja, hogy ez a palacsinta recept milyen közel került a hétköznapokhoz – mert bizony nem ciki, ha serpenyőben sütöd.


Napjainkban és variációk

Ez a palacsinta recept ma már édes és sós változatban is elterjedt. A tradicionális malawach‑ot gyakran kínálják ráresk (őrölt paradicsom), zhoug (pikáns korianderes mártás) és kemény tojás mellé . Magyarban talán ez olyan, mint ha lángos helyett zöldfűszeres, rétegzett kenyérrel indítanánk a napot – lássuk be, elég izgalmas.

Modern verziókban szerephez jut a méz, Nutella, krémsajt, vagy akár avokádókrém is. Egy brit Bubala étterem még nigella‑maggal szórta meg a tésztát, és medvehagymás-szószos feltétet kínált hozzá . Izgalmas perspektíva, hogy mennyire jól áll neki a magyar konyha: fokhagymás tejföl, zöldfűszeres olívaolaj – próbáld ki egyszer!


Hogyan süsd otthon?

A palacsinta recept könnyen adaptálható magyar alapanyagokra: búzaliszt, víz, só, vaj – ennyi. Amit érdemes figyelni:

  • Részletes technika: gyúrj sima tésztát, hagyd pihenni 1–3 órát. Nyújtsd vékonyra, kend meg vajjal, tekerd fel, kicsit pihentesd, nyújtsd újra.
  • Fagyasztás trükk: töltsd be rétegezés után a fagyasztóba – így sütéskor nem olvad el túl gyorsan a vaj, és ropogósabb lesz .
  • Serpenyőben sütés: közepes lángon, kevés olajon-vajon süsd aranybarnára mindkét oldalát, kb. 2‑3 perc oldalanként .
  • Tálalás magyar stílusban: reszelt paradicsom fokhagymával, tejföllel, túróval vagy friss zöldfűszerekkel – király reggelit kapsz.

Érzelmi kapcsolódás magyar szemmel

Gondolj csak arra a reggelre, amikor a nagyi vajas kalácsot hoz az asztalra. A Malawach is hasonló érzést ad: amikor szétszeded a ropogós rétegeket, ahogy a vaj szétolvad rajta, akkor jön az otthon melege, a gondoskodás. Magyar pulykasonkás‑túrós palacsinta mellé ez egy sós, rétegzett verzió – változatosság, mégis otthonosság.


Tippek, hogy nálunk is népszerű legyen

  • Gyerekek imádni fogják: egyszerű, de látványos – rétegelt, szétkapargatható, sós‑édes feltéttel: igazi családi reggeli.
  • Brunch partyhoz tökéletes: vágd háromszögekre, kínáld mártogatósokkal – fokhagymás tejföl, zöldfűszeres joghurt.
  • Magyar alapanyagokból: helyettesíthető a ghee‑t tiszta vajjal, fagyasztás helyett rövid pihentetést adj, és süsd forrón.
  • Egészséges változat: fele tészta búzaliszt, fele teljes kiőrlésű – még ropogós, de ad jó rostot és telítettség érzetet.

Miért éri meg kipróbálni?

A Malawach egy olyan palacsinta recept, ami nagyot üt. Rétegzett, vajas, ropogós – mégis egyszerű. Jóleső, melegítő, családbarát. Olyan, mint a lángos, csak szelídebb, kínálható reggelire, uzsonnára, vagy akár leves mellé. És ami a legszebb: könnyen személyre szabható – magyar kedvencekkel, biotech póréval, tejföllel vagy klasszikusan natúr formában.


Zárásképp: ha szereted a palacsintát és nyitott vagy az izgalmas világokra, a Malawach‑tal nem nyúlhatsz mellé. Ez a palacsinta recept – bár nem cukros tészta – mégis palacsinta-élmény. Vajas, rétegelt, omlós: igazi rétegzett élvezet. Próbadát legyen, kalap a után jár!

Remélem, elcsábítottalak egy kis réteges ropogtatásra. Írd meg, hogy nálatok ez milyen párosítással került az asztalra! 😊

Finom, aranybarnára sült palacsinták egy tányéron. pinit
0 Add to Favorites

Jemeni Malawach

Prep Time 20 perc Cook Time 15 perc Total Time 35 perc
Servings: 4 Calories: 825

Description

A Malawach (más néven malawah) a jemeni zsidó konyhából származó, lapos, réteges palacsinta, amit olajjal és/vagy mézzel vagy csirkeételek mellé tálalnak. A tészta lisztből, sóból, vízből és zsiradékból áll – a rétegezés során többször áthajtogatják és pihentetik, hogy a sütéskor gazdag textúrát kapjon. A végeredmény kívül ropogós, belül puhán réteges, és akár előre sütve, mélyhűtve is elrakható. Gasztronómiai szempontból a malawach népszerű reggeli vagy ünnepi étel, amit gyakran kínálnak tojással, zöldségekkel és pikáns szósszal.

Hozzávalók

Opcionális kiegészítők / tálalás:

Utasítások

  1. Tészta összeállítása
    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót és sütőport. Öntsd hozzá a forró vizet, majd kézzel vagy fakanállal keverd addig, amíg egységes tésztává nem áll össze – a tészta kicsit ragacsos, de formázható legyen .

  1. Gépi dagasztás (opcionális)
    Ha van dagasztógéped, használhatsz dagasztókart: alacsony sebességen keverd kb. 5 percig, amíg a tészta sima, rugalmas nem lesz

  1. Pihenés – első kör
    Fedd le a tésztát, és hagyd pihenni 1 órát szobahőmérsékleten, hogy nyugodtak legyenek a gluténszálak

  1. Darabolás
    Alakítsd a tésztát kb. 8 egyenlő golyóvá (kb. 135 g/golyó, ha 3 csésze lisztet használsz), kend meg olajjal, és letakarva hagyd pihenni ismét 1 órát .

  1. Nyújtás, kenés, tekercselés

    • Nyújtsd vékony, kb. 20 × 30 cm-es téglalappá.

    • Kend meg egy evőkanál olajjal/vajjal.

    • Tekerd fel hosszirányban "kötél-lappá", majd tekerd csiga formára ("snail") .

  1. Pihenés – második kör
    Letakarva hagyd pihenni újra 1 órát, hogy a tészta kilazuljon .

  1. Újra nyújtás és rétegezés

    • Nyújtsd ki a csigát újra rondell alakúra (kb. 20–23 cm).

    • Ismét kend meg vajjal, majd görgesd, és hagyd pihenni további 1 órát (akár hűtőben, akár szobahőmérsékleten) .

  1. Sütés

    • Melegíts serpenyőt közepes lángon, használj kb. 1 evőkanál vajat vagy olajat.

    • Süsd a tésztát kb. 2–4 percig oldalanként, amíg aranybarna és ropogós nem lesz .

  1. Tálalás
    Melegen kínáld reszelt paradicsommal (resek), zhouggal és főtt tojással. Ha szereted az édeset, vajjal, mézzel vagy lekvárral is kínálhatod

  1. Tárolás / újramelegítés

    • Fagyaszthatod kerek, lapos korongként: sütés előtt csak dobd be a forró serpenyőbe .

    • Sült változatot előmelegíthetsz sütőben vagy pirítóban.

Nutrition Facts

Adag 4


Mennyiség adagonként
Kalóriák 550/150gkcal
% Napi érték*
Teljes zsír 47.6g74%
Összes szénhidrát 88g30%
Fehérje 6g12%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Did you make this recipe?

Tag #wpdelicious and #deliciousrecipesplugin if you made this recipe. Follow @wpdelicious on Instagram for more recipes.

Pin this recipe to share with your friends and followers.

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
Christopher Nolan Food and Lifestyle Blogger

Hi, I'm Samantha, a full-time food blogger, mother of 2 beautiful daughters and a lovely wife. I live in New Jersey with my family. Loves traveling, sharing new recipes, and spending time with my family.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük