A galette bretonne palacsinta az első falattól kezdve magával ragad, mert ez a sós változat teljesen más élményt ad – puha tészta, ropogós szélek, ízében a földes árpa s további változatok végtelen sora. Ez a palacsinta recept elkalauzol a Bretagne-i tradíció világába, sőt, még az otthoni sütést is segíti magyar praktikákkal.
Történet és eredeti szerep
A galette bretonne eredete egészen az i.e. I. évezredig nyúlik vissza: Bretagne-ban már akkoriban termesztettek hajdinát, s az első leveleket lisztté őrölve készítettek lapos kenyereket . A középkortól kezdve heti rendszerességgel fogyasztották ezeket a galette-eket, és hamar a szegények kenyerét váltotta, mert a hajdinát rossz talajon is megél és gyorsan arathatták . A hollandok hozták be Bretagne-ba a hajdina termesztést a 15. században .
Eredetileg egyszerű tápanyagforrásnak készült, de hamar elkezdtek hozzájuk tojást, sajtot, húsokat adni – így született a híres galette complète változat. A galette-saucisse street foodként is elterjedt, ahol a galette-be tekert kolbászokkal árusították a stadionoknál en.wikipedia.org.
Mi teszi különlegessé?
A galette bretonne nem egyszerű búzalisztes palacsinta: hajdinából készül (pseudograin), gluténmentes és karakteres, földes ízvilággal spectator.co.uk. Ezért ideális alternatíva azoknak, akik szeretnék a hagyományos palacsinta repertoárt bővíteni.
Ráadásul a hajdina magas ásványi anyag- és rosttartalmú. A MyNetDiary szerint egy adag galette (kb. 1 teljes) 246 kcal, 66 g szénhidrát, 15 g zsír és 6 g fehérje snapcalorie.com. A keto-barát számítás szerint kb. 153 kcal, 17 g szénhidrát, 5 g zsír és 8,8 g fehérje 100 g-onként .
900 szó után – harmadik alcím:
Hogyan készül otthon – magyar eleganciával
- Tésztakészítés
- Keverj össze 150 g hajdinaliszt és 100 g finomliszt, csipet sóval. Add hozzá 1 tojást, 300 ml tejet és 325 ml vizet, hogy selymes tésztát kapj wikipedia.org
- Pihentetés
- Pihentesd legalább 30 percig – ettől könnyebb lesz a tészta és jobban terül.
- Sütési trükkök
- Használj kifejezetten galette-sütő serpenyőt (billig), vagy vastag tapadásmentes palacsintasütőt. Melegíts olajat, majd önts vékony, egyenletes réteget.
- Töltés
- Klasszikus: prosciutto, reszelt sajt, és a közepén tojás, amit a sütő szélén sütsz meg.
- Magyar módra: adj hozzá ropogós szalonnát, friss snidlinget, körítve tejföllel – ez jól passzol a régies hangulathoz.
- Tálalás
- A galette complète-eknél hajtsd be a széleket – szépen mutat a tányéron is. Mellé kínálj ízesített almás cidert, mint az autentikus breton választás.
Hangulat és közösségépítés
Ez a palacsinta recept pont olyan, mint amikor a balatoni reggelizésen együtt süthetitek a palacsintát. A galette készítése közös élmény: serpenyő körül ketten-négyen állva beszélgetni, csapatmunkában sütni – maga az érzelmi kötődés. A ropogós szélek, a lágy belső, a füstös sajt vagy a buggyantott tojás – ez örökre megmarad emlékként.
Végezetül – miért érdemes kipróbálni?
A galette bretonne a palacsinta új dimenziója, ami a közösségi élményt és gasztronómiai kalandot egyesíti. Magyar asztalon is megállja a helyét: hétvégi zsúron kérsz belőle, egészen addig nevetnek a vendégek, amíg hallják a serpenyő sercegését. És ha egyszer elkészíted, már tudod: a jó palacsinta recept társaságot is épít – râgat-sikert hoz! 😊

Galette Bretonne
Description
A galette bretonne Bretagne régiójából származó sós palacsinta, amelynek alapját hajdinaliszt adja, és gyakran töltik meg sonkával, rántottával és reszelt sajttal. A hajdinaliszt karakteres, kissé diós aromával rendelkezik, így tökéletesen illik a gazdagabb, sós töltelékhez. A tésztát hagyják pihenni, hogy hidratálódjon, majd forró serpenyőben sül ki, kívül ropogós, belül pedig rugalmas marad. Régóta része a költői breton életének, crêpe helyett galette formájában kínálják ünnepi vagy hétköznapi étkezések során.
Hozzávalók
Utasítások
-
Egy tálban keverd össze a hajdinalisztet, finomlisztet és sót. Törd bele a tojást, és keverd simára a tejjel és vízzel, amíg szép, folyékony tészta nem lesz – hasonló állagú, mint egy klasszikus palacsinta receptnél
-
Hagyd pihenni legalább 30 percig – ettől a tészta könnyedebb, jól terül
-
Melegíts jól be egy tapadásmentes vagy hajdinapalacsinta-serpenyőt (bilig), és olvassz benne vajat
-
Önts kb. 80 ml tésztát a serpenyőbe, forgasd körbe, hogy vékony réteg legyen. Süsd 30 másodpercig nagy hőn, majd csökkentsd, ha túl gyorsan barnul. A szél matt lesz, az alja enyhén rétegzett
-
Helyezd rá a sajtot, sonkát, majd törd rá a tojást úgy, hogy a sárgája középen maradjon. Süss további 30 másodpercig, amíg a sajt olvadni kezd.
-
A serpenyő széleit hajtsd fel, hogy pajtaalapot képezzen (galette complète stílus), és süsd még kb. 30 másodpercig
-
-
Ismételd a többi galette készítését.
-
-
-
A pihentetés fontos: ettől bélettesebb, fókuszáltabb a tészta textúrája.
-
A vaj ropogós, aromás peremet ad – használj kis mennyiséget minden adaghoz.
-
Tapadásmentes vagy bilig serpenyő a profi végeredményhez – otthoni vastag serpenyő is jó alternatíva.
-
Variációk: szarvasgombás krémmel, spenóttal, füstölt lazaccal – magyaros kavalkád is játszik.
-
Tárolás: előre elkészített tészta egy napig állhat hűtőben, használat előtt hígítsd vízzel.
-
Nutrition Facts
Adag 4
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 178kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 9g14%
- Összes szénhidrát 29g10%
- Fehérje 6g12%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.