Dél-Indiai Dosa

Servings: 12 Total Time: 10 óra 30 perc
pinit

palacsinta – Dél‑indiai dosa, a tendenciai palacsinta

Az indiai palacsinta recept közismert és kedvelt verziója a dél‑indiai dosa, ami már az első bekezdésben megjelenik. Ez a tradicionális rizslisztből és fekete lencséből készült fermentált tészta nemcsak mennyei ízvilágot kínál, de olyan történelmi és kulturális gazdagsággal bír, ami egy egész világot lenyűgöz – pont úgy, mint mikor egy magyar család a nagyi receptjét varázsolja újra.

Az utóbbi években a dosa hatalmas népszerűségre tett szert. A TasteAtlas 2024-es listáján a világ top 50 palacsintája között a 10. helyen szerepel az indiai dosa facebook.com. Ez nem véletlen: ropogós, egészséges, és változatos. Magyar szemmel olyan lehet, mint ha egy sváb túrós és egy ropogós palacsinta szerelemgyereke lenne.

Dosa történelme és eredete

Az ősi Sangam irodalomban már az I. század körül említik a dosa elődjét, az egyszerű rizs‑ és lencsés lepényt a dél‑indiai Tamil‑Náduban . Udupi városában (Karnataka) fejlődött tovább a finomabb, ropogós változat, amit aztán a brit gyarmatosítás után terjedés követett. A 12. századi Manasollasa szanszkrit enciklopédia már részletesen foglalkozik vele en.wikipedia.org.

Hogyan válik a dosa palacsinta egy genuin palacsinta receptté?

A dosa alapja egy fermentálással érlelt, rizs‑ és fekete lencse (urad dal) keverék. A fermentáció nemcsak ízt, de tápanyag‑lebontó előnyöket is ad. Az Indiai egészségügyi forrás szerint már a 5. századtól fogyasztották, mivel könnyebb emészthetőséget és magas tápértéket kínál .

Táplálkozás szempontjából a dosa kiegyensúlyozott: kb. 65% szénhidrát, 12‑16% fehérje, 20‑25% zsír (a sütés során adódik) . Egy közepes méretű dosa (40 gramm) mindössze 100–110 kcal, ami egy budapesti reggelihez képest igen szerény – ráadásul kellemesen telítő, rostot és probiotikumot is ad.

Miért ideális reggelire vagy könnyű ebédre?

A dosa kiváló választás, ha szeretnél valami gyorsat, egészségeset és ízleteset jutányos módon. Receptek már például magas fehérjetartalmú verziókat is javasolnak: mogyorós, paneeres, vagy zabos variációk, amelyek fitneszcélokra is tökéletesek – magyar edzők körében is hódít .

Hogyan készül a jó dosa – hasznos otthoni tippek magyar háztartásban

Fermentáció

Rizst és urad dalt négy‑egy arányban öblítsük, áztassuk be 4–6 órára . Ez után aprítógépben pépesítjük, sózzuk, 8–12 órán át fermentáljuk szobahőmérsékleten, éjszaka csaknem megduplázza a térfogatát. A sztrichninek ilyenkor buborékosak, enyhén savanykás az illata.

Sütés

Meleg (180–200 °C) vas- vagy tapadásmentes serpenyő ideális. Egy merőkanálnyi tésztát koncentrikus körökben elterítünk, közepét kis olajjal meglocsoljuk. Gyorsan ropogósra sütjük, kb. 1–2 perc. Ha túl lassan megy, túl zsíros vagy nem éri el a ropogósságot.

Variációk

  • Rava dosa: szupergyors, szemiolinás változat (Karnataka).
  • Masala dosa: burgonyás töltelékkel (Udupi, 1940‑es évek) wikipedia.org.
  • Pesarattu: mungóbabból (Andhra Pradesh), gyömbéres‑hagymás plusz íz wikipedia.org.
  • Oats, ragi, buckwheat dosa: egészség- és gluténmentes trendek között népszerű clearcals.com.

Közösségi élmény: és mi van a magyar közönségnek?

A dosa sütése nem egyedül élvezetes. Ha már sütsz palacsintát a családdal, próbáld ki a közös „dosa-party” formátumot. Mindenki válogathat a fűszerek, töltelékek és szószok között. Budapesti receptekhez illeszkedhet a házi magyar csípős paprika vagy a Kendermagos öregapás krém, amit sambar‑hoz keversz – mókás és finom.

Palacsinta recept trend: új palacsintakategória?

A magyar palacsinta világát is felrázhatja a dosa. Amíg tőlünk a „Galuskás palacsinta” vagy a „Somlói” autoritás, addig a dosa új vonal: fermentáció, ropogós textúra, gluténmentes alap. Ez jelzés arra, hogy a palacsinta nem csak liszt-tojás-nádcukor háromszög lehet. A „palacsinta recept” keresőoptimalizált kulcsszóként is nagyon jól mutat, ha különválasztod a hagyományostól – így nő az olvasottság Budapesten is.

Egészség és fenntarthatóság

A dosa fermentációs folyamata jót tesz a bélflórának. A Times Of India legújabb cikke szerint ez a probiotikus hatás hozzájárul a jobb emésztéshez és immunrendszer támogatásához . Emellett a gluténmentesség és a növényi fehérje miatt akár lisztérzékenyeknek és vegetáriánusoknak is ideális.

Zárógondolat: miért szeressük a dosát?

A dosa hoz valami újat a palacsinta világába. Ropogós, tápláló, közösségi élmény. Magyarországon már működnek éttermek, ahol Dél‑Indiából hozott alapanyagokkal dolgoznak – márciusban egy budapesti pranaret.hu vendéglátó kipróbálta a rava dosát “alig 5 perc alatt, ropog a kanál alatt, mint egy papírpalacsinta” .

pinit
0 Add to Favorites

Dél-Indiai Dosa

Prep Time 10 óra Cook Time 30 perc Total Time 10 óra 30 perc
Servings: 12 Calories: 267

Description

A dosa egy vékony, ropogós déli indiai palacsinta, amely fermentált rizs- és urad dal (fekete lencse) tésztából készül. Régóta alapélelmiszer Dél‑Indiában, és reggelire, ebédre vagy vacsorára is fogyasztják, gyakran kiegészítve különböző chutney‑kkal és sambar‑ral. A fermentáció során enyhén savanykás ízt kap, és könnyen emészthető, ráadásul probiotikumokat is tartalmaz :contentReference[oaicite:1]{index=1}. A dosa tésztája vékonyan elterül a serpenyőn, majd olajjal permetezve sül ropogósra, míg a közepe tészta-maradékos. A végeredmény egy finoman hajlítható, aranybarna, ropogós palacsinta.

Hozzávalók

Utasítások

  1. Áztatás

    • Öblítsd le a rizst és a lencsét. Áztasd külön‑külön hideg vízben 4–6 órára. A poha-t 30 percre külön.

  1. Őrlés

    • Öntsd le az áztatóvizet. Turmixold a urad dal‑t, poha‑t és methi‑t simára, légies állagúvá.

    • A rizst külön őröld, lehet kissé durvára (semolina struktúrához).

  1. Batter elkészítése

    • Keverd össze a lencsés és rizses püréket, sózd meg ízlés szerint.

    • Helyezd meleg helyre fermentálódni 8–12 órára (szobahőmérsékleten). A dósa anya‑szerűen buborékos lesz.

  1. Sütés

    • Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt (180–200 °C).

    • Egy merőkanálnyit önts rá, kör alakban terítsd el. A közepét locsold meg egy kis olajjal.

    • Süsd kb. 1–2 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz. Fordítsd meg, és ha szükséges, süsd még 30 másodpercig.

  1. Tálalás

    • Használd klasszikus kókusz‑chutney‑val és sambar‑ral. Variációként készíthetsz masala dosát burgonyás töltelékkel

Nutrition Facts

Adag 12


Mennyiség adagonként
Kalóriák 150kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 5.7g9%
Összes szénhidrát 47.6g16%
Fehérje 6.7g14%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Did you make this recipe?

Tag #wpdelicious and #deliciousrecipesplugin if you made this recipe. Follow @wpdelicious on Instagram for more recipes.

Pin this recipe to share with your friends and followers.

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
Christopher Nolan Food and Lifestyle Blogger

Hi, I'm Samantha, a full-time food blogger, mother of 2 beautiful daughters and a lovely wife. I live in New Jersey with my family. Loves traveling, sharing new recipes, and spending time with my family.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük