Dán Æbleskiver

Servings: 8 Total Time: 45 perc Difficulty: Középszint
Porcukrozott, gömb alakú palacsinták egy tányéron. pinit

Dán Æbleskiver, a gömbölyű palacsinta öröme

Az első falatnál érezni: az æbleskiver palacsinta egyszerre furcsa és ismerős. Ez a dán gömbpalacsinta – bár elsőre szokatlan, mégis rokon az otthoni változattal, csak játékosabb formában. Ez a palacsinta recept most elmeséli, mi köze a karácsonyi asztalhoz, miért szeretik kint és itt, és hogyan építheted be a saját magyar palacsintapartidba.


Ősi eredet – hol született a gömbpalacsinta?

Az æbleskiver eredete a 17. századi Dánia és Németország közelében keresendő. A neve „almás korong”-ot jelent, mert eredetileg almás töltelékkel készítették . A sütőforma a 300 évvel ezelőtti réz- és vaslemezből készült, később öntöttvasra váltottak aebleskivers.com. A viking mitológiák szerint a pajzsra öntött palacsintával is játszottak – bár erről megelőlegezetten mesélnek a redditben is .


Külalak és ízélmény – mi teszi egyedivé?

  • Gömbölyű, pihe‑puha belső és enyhén ropogós külső – akár a Yorkshire‑pudinghoz hasonlítják .
  • Hagyományosan buttermilk‑et (író vagy kefír) és szétválasztott tojást használnak: a felvert tojásfehérje extra légies textúrát ad thespruceeats.com.
  • Gyakran fűszerezik kardamommal, fahéjjal, vaníliával. Tálaláskor porcukorral és eper-, málna‑vagy ribizlilekvárral kínálják .

Mikor eszik Dánia?

Æbleskiver az ünnepi időszak fénypontja. Advent alatt, karácsony körül társasági élmény. A dánok a parlamentükben is sütögetik a gløgget kortyolgatva wikipedia.org. Amerikában a skandináv diaszpóra mézes juharsziruppal, csokival variálja – mint egy élő karácsonyi tradíció .


Táplálkozás dán módra – kalória, makrók

Az egyszerű változat kb. 64–127 kcal/db között mozog thespruceeats.com. Egy adag (6–8 db) tartalmaz kb. 2–5 g fehérjét, 10–20 g szénhidrátot, és 2–6 g zsírt. Tehát nem egy brutális kalóriabomba – de frissen, ízesítéssel fogyasztva igazán ünnepi élmény.


Hogyan készül? – otthon is egyszerűen

  1. Tészta alap: liszt, só, cukor, sütőpor, kardamom/fahéj. Belekeverjük a tojássárgáját buttermilk‑el scandinaviancookbook.com.
  2. Fehérje hab: külön felverjük a tojásfehérjét, majd óvatosan beleforgatjuk – ettől lesz pufi .
  3. Sütőforma használata: öntöttvas æbleskive-pan. Minden mélyedésbe olajat/cukrot öntünk, tésztát kanalazunk – amikor a széle megszilárdul, jatvány készül. Használj fogpiszkálót, snidling-csövet vagy hústűt!
  4. Pörgetés: negyed fordítás, majd újratöltjük, amíg minden oldala aranybarna lesz .
  5. Tálalás: porcukorral megszórva, lekvárral vagy juharsziruppal kínáljuk – melegen a legjobb .

Magyar adaptációk – itthoni palacsintapartira

  • Lekvárvariáció: házi szeder- vagy meggylekvár, tejföllel megszórva abszolút magyaros élmény.
  • Feltöltés: csoki, mogyorókrém, akár marcipán – pont úgy, mint az amerikai változatban .
  • Fűszeres változat: a kardamom mellé mehet vanília vagy citrushéj is – magyar epres ízekkel párosítható.

Közösségi élmény – családi együtt sütés

Akár a balatoni hétvégén, akár a budapesti erkélyen: hívj össze barátokat egy æbleskiver-sütő délutánra. Szerezz be egy formát, tűzzetek be fakanalat, forró teát kínálva. A sercegő gömbök, a pöffeszkedő tészta illata – ez hívogatóbb, mint bármely influencer influencer insta kaja.

Ez az a fajta palacsinta recept, ahol mindenki kanalazza a saját golyót, cserélgeti az ízeket, öröm a közös alkotás. A gyerekek imádják, a felnőttek nosztalgiáznak – így épül az érzelmi kötődés. És ha egyszer megsült, tudod: „a béka sem előbb ugrik ki, mint az æbleskiver megsül” – azaz csak élmény alakítja a jó szokást, nem sietünk.


Végezetül – miért muszáj kipróbálni?

Az æbleskiver nincs kávéházi arcával ott a balatoni reggelen. De annak az élménynek, amit a tűzhely mellől nyújt – van társaságértéke. Olyan, mint mikor nagymama előkapja a fakanalat, és kerekre süti a klasszikus palacsintát – csak most gömböly telet. A palacsinta recept evolúciója ez, ami szembemegy a rutinnal. Ha egyszer megsült, vége a szokványos palacsintázásnak – innen már csak felhőtlen ízű emlékek vannak.

Porcukrozott, gömb alakú palacsinták egy tányéron. pinit
0 Add to Favorites

Dán Æbleskiver

Difficulty: Középszint Prep Time 15 perc Cook Time 30 perc Total Time 45 perc
Servings: 8 Calories: 127

Description

Az æbleskiver egy tradicionális dán finomság, amelyet gyakran karácsonyi vásárokon vagy családi ünnepségeken fogyasztanak. Ezek kis, gömbölyű tésztagolyók, amelyeknek kívül könnyedén ropogós a kérge, belül pedig puha és légies. A tésztájuk buttermilk‑tel, tejjel, tojással, liszttel és némi fűszerrel (például szerecsendióval) készül. Speciális æbleskiver serpenyőben sütik őket, és gyakran lekvárral, porcukorral vagy mézzel tálalják.

Hozzávalók

Utasítások

  1. Szitáld össze a lisztet, sütőport, sót, cukrot és kardamomot egy közepes tálban

    • Egy másik tálban keverd simára a tojássárgáját, író/kefírt, reszelt citromhéjat és olvasztott vajat .

    • Öntsd a nedves keveréket a liszteshez, és keverd csomómentesre .

    • Verj fel tojásfehérjéket kemény habbá, majd óvatosan forgasd a tésztába .

    • Lassan pihentesd a tésztát lefedve 30 percig hűvös helyen .

  1. Melegítsd elő az æbleskiver serpenyőt közepes hőfokra, és minden mélyedésbe adj egy kis vajat vagy olajat

    • Kanalazz kb. 2 ek tésztát minden gödörbe, majd süsd kb. 1 percig, amíg széle kezd megszilárdulni .

    • Fakanállal vagy nyárs segítségével fordítsd meg 90°-kal, így golyó formájú lesz – folyamatosan fordítsd sütés közben, amíg minden oldala aranybarna lesz (kb. 6–8 perc) .

    1. Tálald melegen: szórj rá porcukrot, kínáld lekvárral vagy juharsziruppal .

     

    • A mandula‑ vagy vegán változathoz író helyett növényi tej + citromlé kombinációt használhatsz.

    • Hagyd a serpenyőt először jól felmelegedni, és minden adag előtt olajozz – így nem ragad.

    • Töltött változatban tegyél kis lekvárt vagy almadarabkát középre a fordítás előtt – tradicionális dán módi szerint az almás változat a névadás alapja .

    • Lehűtve hűtőben 1–2 napig, mélyhűtőben 3 hónapig tárolható; újra melegítve ropogós marad .

Nutrition Facts

Adag 8


Mennyiség adagonként
Kalóriák 220kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 6g10%
Összes szénhidrát 29g10%
Fehérje 4g8%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Did you make this recipe?

Tag #wpdelicious and #deliciousrecipesplugin if you made this recipe. Follow @wpdelicious on Instagram for more recipes.

Pin this recipe to share with your friends and followers.

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
Christopher Nolan Food and Lifestyle Blogger

Hi, I'm Samantha, a full-time food blogger, mother of 2 beautiful daughters and a lovely wife. I live in New Jersey with my family. Loves traveling, sharing new recipes, and spending time with my family.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük