Japán Okonomiyaki

Servings: 4 Total Time: 45 perc Difficulty: Középszint
Ízletes okonomiyaki palacsinta, majonézzel és zöldhagymával díszítve. pinit

palacsinta recept – Japán okonomiyaki, a japán palacsinta titkai

A palacsinta recept életünk része: ha szereted a változatosságot, akkor engedd, hogy elkalauzoljalak egy japán ízutazásra! Az okonomiyaki nemcsak egy egyszerű palacsinta, hanem egy kulináris élmény, ami mélyen gyökerezik a japán hagyományokban, történetben és közösségi élményben. Ebben a bejegyzésben mindent megtudhatsz róla – a gyökereitől kezdve a modern tippekig –, magyar olvasók példáival fűszerezve.


Történelmi előzmények, avagy hogyan kapcsolódik a palacsinta családhoz

Az okonomiyaki őse a „funoyaki” volt, egy vékony, lisztes palacsintaszerű sütemény, amit már a 16. században használtak buddhista ceremóniákon, és később édességként terjedt el a közízlésben . A Meiji-korban (1868–1912) már a „monjayaki” is megjelent, főként gyerekeknek készült utcai finomságként Tokióban .

Az okonomiyaki, vagyis a „főzz, amit szeretsz, sütve”, formális megjelenése 1930-as évekre datálható Oszakában. A második világháború alatt rizshiány miatt egyszerűbb alapanyagokból vált népszerűvé: liszt, helyi zöldségek, tojás, egy kis hús – így vált elérhetővé mindenki számára asahiimports.com.


Két nagy stílus: Kansai (Osaka) vs. Hiroshima

A szakértők két fő típust különböztetnek meg:

Kansai‑stílus (Osaka)
Egyben keverik a tésztát (liszt, tojás, dashi), káposztát, húst vagy tenger gyümölcseit, majd leöntik és megsütik. Ez inkább a „családi palacsinta” érzetét kelti .

Hiroshima‑stílus
Rétegezve készül: először vékony tészta, tetején káposzta, hús/tenger gyümölcs, majd sült soba- vagy udon-nudli kerül rá – végül együtt sül tovább, és extra réteg szósszal koronázzák meg asahiimports.com. A „rétegelt palacsinta”, ahogy egyesek hívják.

Ha Budapesten lennénk, ez olyan lenne, mintha egyiknap lekváros-túrós palacsintát ennél, másnap meg egy rántott húsos-káposztás „menzás” verziót – mindkettő palacsinta, de mégis más érzés.


Miért egészséges vagy legalábbis tápláló?

Nem csak finom, de tényleg egyensúlyban van: a liszt és tészta szénhidrátot, tojás és hús/tenger ad fehérjét, a káposzta pedig rostokat és vitaminokat biztosít . Kalóriában a mérsékelt adag 400–600 kcal körül mozog, a nagyobbok akár 650 kcal is lehetnek reddit.com.

Egészség-tipp: több zöldség (répa, brokkoli), sovány tengeri finomság (rák, tintahal), változatos liszt (teljeskiőrlésű), és kevesebb majonéz = jobb közérzet. Magyar viszonylatban olyan, mint amikor palacsintába zabpehely is kerül, hogy ne csak „üres finomság” legyen.


Hogyan építsd be a palacsinta recept közösségbe?

Magyarországon is csodás közösségi élmény, ha barátokkal sütitek az okonomiyakit. Képzeld el: tepsin sütitek a palacsinta tésztát, mindenki kiválasztja a kedvenc feltétjét – legyen az gomba, sajt, bacon vagy garnéla –, majd együtt locsoljátok rá a japán szósszal és majonézzel. Ez is egyfajta magyaros „lakmározás”: amiből mindenki kap, és mindenki hozzájárul.


Tippek otthoni sütéshez – ne legyen „véletlen a véletlenül”

  1. Tészta: használj lisztet + dashi (japán alaplé) = levegősebb állag.
  2. Pihentesd: legalább 30 percig pihenjen: ettől krémesebb lesz.
  3. Zöldség: káposzta + répa + póréhagyma – magyar piacról hozzávalók.
  4. Sütés: közepes tűzön süsd, ne kapkodj: belül puha, külseje ropogós lesz.
  5. Szószok: okonomiyaki-szósszal kombináld a Kewpie majonézt – vagy próbáld ki a magyar Hellmann’s natúr majonézt, saját jó fokhagymával! Sőt, magyaros csemegeuborkát is feldobhatsz fintornak.
  6. Tálalás: a klasszikus aonori tengeri algával és bonito (hal) pelyhekkel igazi élmény – viszont pótolható petrezselyemmel is, ha nincs kéznél.

Érzelmi kapcsolat: mit ad az okonomiyaki a hétköznapokban

Ismered azt az érzést, amikor egy kis családi sütés közben mindenki együtt sürög-forog, mindenkinek jut egy-egy íz? Ott van az okonomiyaki varázsa: közösség, alkotás, kis örömök – pont, mint amikor hazamegyünk a nagyi palacsintájára. A japánoknál ez a közös asztal körüli sütés még inkább összeköt – nálunk ez a baráti csapatos palacsintapartyban jelenhet meg.

Ha egyszer kipróbálod, a hétvégi palacsinta mellé befér ez is – egy új palacsinta recept, ami nem csak más, de közösségi élményhez is vezet. És ha valaki rákérdez: „Ez mi?”, büszkén mesélheted: palacsinta, csak japán köntösben!


Összefoglaló – ha csak egy mondatot emelnél ki

Az okonomiyaki egy igazán japán palacsinta, ami a második világháború nehézségeiből született, de mára világszerte kedvelt közösségi street food lett – egészséges, változatos és közösen élvezhető. A palacsinta recept új dimenziója.

Ízletes okonomiyaki palacsinta, majonézzel és zöldhagymával díszítve. pinit
0 Add to Favorites

Japán Okonomiyaki

Difficulty: Középszint Prep Time 15 perc Cook Time 30 perc Total Time 45 perc
Servings: 4 Calories: 600

Description

Az okonomiyaki Japánból származó sós palacsintaszerű étel, amelyet elsősorban Osakában és Hiroshima környékén készítenek változatos alapanyagokkal – fehér káposzta, zöldhagyma, hús vagy tenger gyümölcsei keverékével. Az alap tészta búzalisztből, tojásból és vízből készül, amelyhez aprított zöldségeket és választott feltétet adnak. Amikor megsült, különleges okonomiyaki szósszal, japán majonézzel, bonito pehellyel és zöld nori morzsával szórják meg. Textúrája kívül kissé ropogós, belül sűrű és laktató. Egy adag akár 500–600 kcal-t is tartalmazhat, ami gazdag és tápláló utcai lakoma érzetet ad.

Hozzávalók

Feltétek

Utasítások

  1. Száraz alap elkészítése
    Egy tálban keverd össze a lisztet, sót és sütőport (ha használsz).

  1. Nedves alap elkészítése
    Külön tálban verd fel a tojásokat, majd add hozzá a vizet vagy dashi alaplét.

  1. Tészta összeállítása
    A nedveset öntsd a szárazhoz, keverd simára, ne legyenek csomók. Hígabb, de ne túl folyékony legyen.

  1. Zöldségek és töltelék hozzáadása
    Forgasd bele a finomra vágott káposztát, újhagymát, tenkasut és gyömbért. Egy pillanatra hagyd pihenni, így a liszt jobban átjárja.

  1. Pihentetés
    Fedd le, tedd a hűtőbe 30 percre, így homogénebb és levegősebb lesz a palacsinta.

  1. Sütés előkészítése
    Hevíts elő egy nagy serpenyőt olajjal közepes hőfokra.

  1. Pancake formázása
    Önts kb. 1/4 csészényi tésztát a serpenyőbe. Helyezd rá a hús- vagy garnélaszeleteket.

  1. Fedő alatt sütés
    Süsd fedő alatt 5 percig, amíg az alja aranybarna. Nyomkodd meg egy spatulával, hogy együtt maradjon.

  1. Elegáns fordítás
    Kanalazz tésztát a tetejére, hogy kitöltse a részeket. Fordítsd meg, süsd további 4–5 percig fedő alatt.

  1. Sütés utolsó fázisa
    Vedd le a fedőt, süsd 2 percig, hogy ropogós legyen.

  1. Tálalás
    Kend meg okonomiyaki szósszal, majonézzel, szórd meg katsuobushival, nori porral, újhagymával.

  1. Variációs tippek
    Cseréld le a húst kimchire és cheddar sajtra – frissít Meera Sodha szerint.

  1. Tárolás és újramelegítés
    Hűtőben 2–3 napig eláll. Újramelegítés: serpenyőben, alacsony hőn pár perc alatt.

Nutrition Facts

Adag 4


Mennyiség adagonként
Kalóriák 526kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 21g33%
Összes szénhidrát 61g21%
Fehérje 21g42%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Did you make this recipe?

Tag #wpdelicious and #deliciousrecipesplugin if you made this recipe. Follow @wpdelicious on Instagram for more recipes.

Pin this recipe to share with your friends and followers.

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
Christopher Nolan Food and Lifestyle Blogger

Hi, I'm Samantha, a full-time food blogger, mother of 2 beautiful daughters and a lovely wife. I live in New Jersey with my family. Loves traveling, sharing new recipes, and spending time with my family.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük