Indiai Pudla palacsinta

Servings: 4 Total Time: 45 perc Difficulty: Középszint
Besan palacsinta különböző feltétekkel, köztük zöld és piros szósz. pinit

A pudla palacsinta már az első falatnál megragadja a figyelmet: csicseriborsóliszt, fűszerek, zöldségek – egy palacsinta recept, ami egyszerre tápláló, ízletes és finom. Ez nem egyszerű reggeli – hanem India-szerte a mindennapok része, ami képes összekötni családokat, közösségeket, akárcsak nálunk a túrós vagy kakaós palacsinta múltidéző hangulata.


Történeti háttér és kulturális közeg – vajon miből táplálja a pudla a közösségeket?

Az indiai pudla (más néven besan chilla vagy pudala) főleg csicseriborsólisztből készül, ami már évezredek óta alapja a helyi étkezéseknek. A besan, vagyis csicseriborsóliszt, gazdag fehérjében és rostban – ezért hagyományosan reggelire, vacsorára egyaránt fogyasztják indiaphile.info. A hindi nyelvterületen „chilla” néven ismerik, míg Gujarát tartományban „pudla”-ként hívják – innen ered a mi minipalacsinta kategóriánkban való külön szerepe. Ez a palacsinta recept Indiában villámgyorsan összeállítható beszélgetős reggelekhez, városon vagy falun.


Miért szeretjük? – mudra, könnyűség, variálhatóság

Magyar szemmel ez a palacsinta recept olyan, mint amikor egy egyszerű túrós-meggyes lepényt turbózol fel rukkolával és fetával – az alap marad régi, a végeredmény mégis új dimenzió.

A pudla tészta könnyű: csicseriborsó + víz (vagy joghurt) + só és fűszerek – majd jöhet bele bármi: hagyma, paprika, paradicsom, spenót, paneer indiaphile.info. A zselatin nélküli, vegán alap miatt akár ételallergiásoknak és vegetáriánusoknak is ideális. Egy pudla kb. 150–200 kalória – telítő, de nem hurkás, ha nem tolong a vaj rajta.


Hogyan készül otthon – lépésről lépésre magyar gyakorlatban

  1. Tészta állítása
    • Keverd össze 1 csésze csicseriborsólisztet és ¼ csésze rizslisztet (ropogós szerkezetért), egy csipet sóval, ½ teáskanál kurkumával, ½ teáskanál csiliporral .
    • Adj hozzá kb. 1 csésze vizet, vagy ha van, joghurtot – hogy sűrű tejhez hasonló legyen (kb. 3 dl).
    • Keverd csomómentesre, majd hagyd állni 10–15 percig – ettől simább és habosabb lesz.
  2. Zöldfűszer és zöldség
    • Reszelt sárgarépa, apróra vágott hagyma, paradicsom, csilit, friss koriander – mind belefér . Ez benépesíti a tésztát magyaros színnel és ízzel.
  3. Sütés módja
    • Használj közepes hőt és egy vastagfalú palacsintasütőt (tapadásmentes vagy öntöttvas). Locsold meg kevés olajjal.
    • Kanalazz merőkanálnyi tésztát, terítsd el, süsd 2–3 percig, míg a széle száraz. Lapáttal ellenőrizd, hogy az alja aranyló-e. Fordítsd, süsd másik oldalát is kb. 1 percig .
  4. Tálalás
    • Frissen kínáld: magyarosan tejföllel, petrezselyemmel, vagy indiai módra koriander-menta chutney-val, joghurttal, chutney-val. Magyar lekvárral vagy csípős paprikakrémmel is nagyon jól működik – így építi a közösséget, akárcsak a nagyi házi.csalamádéja.

Naprakész táplálkozási infók – miért típusos egészséges választás?

A pudla főérései:

  • Sok a fehérje (csicseriborsóból adódóan), kb. 8–12 g/adag indiaphile.info
  • Rostos, segíti az emésztést – magyar reggeli “nehéz” érzés nélkül
  • Gluténmennyisége alacsonyabb (egy rész rizsliszttel), így érzékenyeknek is jobb
  • Teljes értékű reggeli lehet – ha fehérjével, zöldfélével tálalod

„Érzelmi hang” – közösségi élmény, indiai hangulat magyar módra

Képzelj el egy vasárnapi piacot Budapesten: kosárban friss csicseriborsó-liszt, zöldségek – barátokkal sütitek a pudlákat. Az illat, a sercegés, a nevetés – és mindenki kanalazza a saját friss chutney-ját. Ez pontosan az a reggeli élmény, ami itthon is könnyen megvalósítható – mint amikor a család együtt süti a palacsintát vasárnap délután.


Variációk – extrákkal vagy egyszerűen

  • Paneeres pudla: reszelt paneerrel dúsítva még laktatóbb
  • Spenótos-pudla: friss spenóttal telepakolva, különösen jó tél végén
  • Scandi-vegán: ha spenót, hagyma és brokkoli kerül bele, akár teljesen vegán és növényi fehérjében gazdag
  • Gyors reggeliként: előző napi maradék rizst használhatsz, mint az indiai „bhat na pudla” variációjánál is jól működik vspiceroute.com

Praktikus tippek – magyar konyhában könnyedén

  1. Tészta állag: lágyabb legyen, mint a magyar palacsinta – ha túl sűrű, nem terül el szépen.
  2. Olajozás: minden adag előtt cseppnyi olaj a serpenyőbe! Így ropogós lesz és nem ragad.
  3. Sebesség: inkább folyékonyabb tészta, gyorsan terítsd ki – a pudla gyorsan megpirul és kész.
  4. Tárolás: maradék pudlát dobd hűtőbe, másnap újra felmelegítve még mindig jó – akár töltve is.

Záró gondolat – miért válaszd a pudla palacsintát?

A pudla palacsinta egyszerre hagyomány és innováció. Indiából hozott praktika magyar konyhába adaptálva – fehérjedús, rostban gazdag, és élmény sütni, enni. Családdal együtt, ünnepségként, vagy csak hétköznap reggel – ez a palacsinta recept változatosságot visz, miközben barátságos és közösségformáló. Ahogy a magyar mondás tartja: „egyél, hogy légy”, és a pudla palacsinta életteli kezdést ad minden naphoz.

Besan palacsinta különböző feltétekkel, köztük zöld és piros szósz. pinit
0 Add to Favorites

Indiai Pudla palacsinta

Difficulty: Középszint Prep Time 10 perc Cook Time 15 perc Rest Time 20 perc Total Time 45 perc
Servings: 4 Calories: 282

Description

A pudla, más nevén besan chilla, egy sós, egyszerűen elkészíthető indiai palacsintaszerű étel, amely főként csicseriborsólisztből készül, gyakran zöldségekkel, fűszerekkel és néha fűszeres zöldségekkel dúsítva. Kifejezetten népszerű a Gujarati konyhában, és reggeliként, uzsonnaként vagy ropogós nasiként fogyasztják. A tészta gluténmentes, és a besan mellett gyakran rizslisztet is tartalmaz, hogy ropogósabb legyen a külseje. A pudla állaga az omlett és palacsinta között mozog – szívós, jó ízű és tápláló. Gyorsan elkészül, vegetáriánus és akár vegán alapanyagú változat is lehet, ideális egészséges reggeli.

Hozzávalók

Utasítások

  1. Egy tálban keverd össze a besan‑t, rizslisztet, sót, kurkumát, chili‑port és ajwain‑t

    • Fokozatosan adagolj kb. 1 csésze vizet, míg sűrű, de kanalazható tésztát kapsz .

    • Add hozzá a hagymát, paradicsomot, paprikát, koriandert és a paneert (ha használsz), keverd össze, majd pihentesd 10 percig .

    • Melegíts közepes hőfokon egy tapadásmentes serpenyőt. Locsold meg egy kevés olajjal .

    • Kanalazz kb. ¼ csésze tésztát a serpenyő közepére, terítsd el körkörösen .

    • Süsd 2–3 percig, amíg a szél kezd elválni. Locsolj egy kis olajat a szélére és közepére .

  1. Fordítsd meg, süsd további 1–2 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz

  1. Ismételd meg a többi adaggal.

     

    • A besan‑liszt mindig legyen friss, mert könnyen avasodik – tartsd hűtőben 

    • A rizsliszt ropogósabb textúrát ad.

    • Próbáld ki reszelt sárgarépával vagy spenóttal is – magyarított változatban tökéletes .

    • Legjobb frissen, korianderes‑mentás chutney‑val, vagy magyarosan tejföllel és petrezselyemmel tálalni.

    • Előre elkészíthető a tészta – másnap is jó, csak hígítsd fel újra.

Nutrition Facts

Adag 4


Mennyiség adagonként
Kalóriák 177kcal
% Napi érték*
Teljes zsír 4.1g7%
Összes szénhidrát 40g14%
Fehérje 17g34%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Did you make this recipe?

Tag #wpdelicious and #deliciousrecipesplugin if you made this recipe. Follow @wpdelicious on Instagram for more recipes.

Pin this recipe to share with your friends and followers.

pinit
Receptkártya készítője WP Delicious
Christopher Nolan Food and Lifestyle Blogger

Hi, I'm Samantha, a full-time food blogger, mother of 2 beautiful daughters and a lovely wife. I live in New Jersey with my family. Loves traveling, sharing new recipes, and spending time with my family.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük