palacsinta – Dél‑indiai dosa, a tendenciai palacsinta
Az indiai palacsinta recept közismert és kedvelt verziója a dél‑indiai dosa, ami már az első bekezdésben megjelenik. Ez a tradicionális rizslisztből és fekete lencséből készült fermentált tészta nemcsak mennyei ízvilágot kínál, de olyan történelmi és kulturális gazdagsággal bír, ami egy egész világot lenyűgöz – pont úgy, mint mikor egy magyar család a nagyi receptjét varázsolja újra.
Az utóbbi években a dosa hatalmas népszerűségre tett szert. A TasteAtlas 2024-es listáján a világ top 50 palacsintája között a 10. helyen szerepel az indiai dosa facebook.com. Ez nem véletlen: ropogós, egészséges, és változatos. Magyar szemmel olyan lehet, mint ha egy sváb túrós és egy ropogós palacsinta szerelemgyereke lenne.
Dosa történelme és eredete
Az ősi Sangam irodalomban már az I. század körül említik a dosa elődjét, az egyszerű rizs‑ és lencsés lepényt a dél‑indiai Tamil‑Náduban . Udupi városában (Karnataka) fejlődött tovább a finomabb, ropogós változat, amit aztán a brit gyarmatosítás után terjedés követett. A 12. századi Manasollasa szanszkrit enciklopédia már részletesen foglalkozik vele en.wikipedia.org.
Hogyan válik a dosa palacsinta egy genuin palacsinta receptté?
A dosa alapja egy fermentálással érlelt, rizs‑ és fekete lencse (urad dal) keverék. A fermentáció nemcsak ízt, de tápanyag‑lebontó előnyöket is ad. Az Indiai egészségügyi forrás szerint már a 5. századtól fogyasztották, mivel könnyebb emészthetőséget és magas tápértéket kínál .
Táplálkozás szempontjából a dosa kiegyensúlyozott: kb. 65% szénhidrát, 12‑16% fehérje, 20‑25% zsír (a sütés során adódik) . Egy közepes méretű dosa (40 gramm) mindössze 100–110 kcal, ami egy budapesti reggelihez képest igen szerény – ráadásul kellemesen telítő, rostot és probiotikumot is ad.
Miért ideális reggelire vagy könnyű ebédre?
A dosa kiváló választás, ha szeretnél valami gyorsat, egészségeset és ízleteset jutányos módon. Receptek már például magas fehérjetartalmú verziókat is javasolnak: mogyorós, paneeres, vagy zabos variációk, amelyek fitneszcélokra is tökéletesek – magyar edzők körében is hódít .
Hogyan készül a jó dosa – hasznos otthoni tippek magyar háztartásban
Fermentáció
Rizst és urad dalt négy‑egy arányban öblítsük, áztassuk be 4–6 órára . Ez után aprítógépben pépesítjük, sózzuk, 8–12 órán át fermentáljuk szobahőmérsékleten, éjszaka csaknem megduplázza a térfogatát. A sztrichninek ilyenkor buborékosak, enyhén savanykás az illata.
Sütés
Meleg (180–200 °C) vas- vagy tapadásmentes serpenyő ideális. Egy merőkanálnyi tésztát koncentrikus körökben elterítünk, közepét kis olajjal meglocsoljuk. Gyorsan ropogósra sütjük, kb. 1–2 perc. Ha túl lassan megy, túl zsíros vagy nem éri el a ropogósságot.
Variációk
- Rava dosa: szupergyors, szemiolinás változat (Karnataka).
- Masala dosa: burgonyás töltelékkel (Udupi, 1940‑es évek) wikipedia.org.
- Pesarattu: mungóbabból (Andhra Pradesh), gyömbéres‑hagymás plusz íz wikipedia.org.
- Oats, ragi, buckwheat dosa: egészség- és gluténmentes trendek között népszerű clearcals.com.
Közösségi élmény: és mi van a magyar közönségnek?
A dosa sütése nem egyedül élvezetes. Ha már sütsz palacsintát a családdal, próbáld ki a közös „dosa-party” formátumot. Mindenki válogathat a fűszerek, töltelékek és szószok között. Budapesti receptekhez illeszkedhet a házi magyar csípős paprika vagy a Kendermagos öregapás krém, amit sambar‑hoz keversz – mókás és finom.
Palacsinta recept trend: új palacsintakategória?
A magyar palacsinta világát is felrázhatja a dosa. Amíg tőlünk a „Galuskás palacsinta” vagy a „Somlói” autoritás, addig a dosa új vonal: fermentáció, ropogós textúra, gluténmentes alap. Ez jelzés arra, hogy a palacsinta nem csak liszt-tojás-nádcukor háromszög lehet. A „palacsinta recept” keresőoptimalizált kulcsszóként is nagyon jól mutat, ha különválasztod a hagyományostól – így nő az olvasottság Budapesten is.
Egészség és fenntarthatóság
A dosa fermentációs folyamata jót tesz a bélflórának. A Times Of India legújabb cikke szerint ez a probiotikus hatás hozzájárul a jobb emésztéshez és immunrendszer támogatásához . Emellett a gluténmentesség és a növényi fehérje miatt akár lisztérzékenyeknek és vegetáriánusoknak is ideális.
Zárógondolat: miért szeressük a dosát?
A dosa hoz valami újat a palacsinta világába. Ropogós, tápláló, közösségi élmény. Magyarországon már működnek éttermek, ahol Dél‑Indiából hozott alapanyagokkal dolgoznak – márciusban egy budapesti pranaret.hu vendéglátó kipróbálta a rava dosát “alig 5 perc alatt, ropog a kanál alatt, mint egy papírpalacsinta” .

Dél-Indiai Dosa
Description
A dosa egy vékony, ropogós déli indiai palacsinta, amely fermentált rizs- és urad dal (fekete lencse) tésztából készül. Régóta alapélelmiszer Dél‑Indiában, és reggelire, ebédre vagy vacsorára is fogyasztják, gyakran kiegészítve különböző chutney‑kkal és sambar‑ral. A fermentáció során enyhén savanykás ízt kap, és könnyen emészthető, ráadásul probiotikumokat is tartalmaz :contentReference[oaicite:1]{index=1}. A dosa tésztája vékonyan elterül a serpenyőn, majd olajjal permetezve sül ropogósra, míg a közepe tészta-maradékos. A végeredmény egy finoman hajlítható, aranybarna, ropogós palacsinta.
Hozzávalók
Utasítások
-
Áztatás
-
Öblítsd le a rizst és a lencsét. Áztasd külön‑külön hideg vízben 4–6 órára. A poha-t 30 percre külön.
-
-
Őrlés
-
Öntsd le az áztatóvizet. Turmixold a urad dal‑t, poha‑t és methi‑t simára, légies állagúvá.
-
A rizst külön őröld, lehet kissé durvára (semolina struktúrához).
-
-
Batter elkészítése
-
Keverd össze a lencsés és rizses püréket, sózd meg ízlés szerint.
-
Helyezd meleg helyre fermentálódni 8–12 órára (szobahőmérsékleten). A dósa anya‑szerűen buborékos lesz.
-
-
Sütés
-
Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt (180–200 °C).
-
Egy merőkanálnyit önts rá, kör alakban terítsd el. A közepét locsold meg egy kis olajjal.
-
Süsd kb. 1–2 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz. Fordítsd meg, és ha szükséges, süsd még 30 másodpercig.
-
-
Tálalás
-
Használd klasszikus kókusz‑chutney‑val és sambar‑ral. Variációként készíthetsz masala dosát burgonyás töltelékkel
-
-
-
Fermentáció melegebb klímán: 6–8 óra elég, hűvös helyen 10–12 óra lehet.
-
Sütési trükk: Használj cast‑iron serpenyőt, először magas hő, majd közepes. A második dósa mindig kevésbé ropogós – hűtsd kb. 5 másodpercig a serpenyőt.
-
Variációk:
-
Masala dosa: burgonyás töltelékkel (Udupi recept) youtube.com+3en.wikipedia.org+3rakskitchen.net+3
-
Rava dosa: szemiolina alapú gyors változat – nincs fermentáció masalahousesd.com+1epicurious.com+1
-
Pesarattu: mungóbab alapú, erős ízű és fehérjedús indianhealthyrecipes.com+5en.wikipedia.org+5epicurious.com+5
-
-
Nutrition Facts
Adag 12
- Mennyiség adagonként
- Kalóriák 150kcal
- % Napi érték*
- Teljes zsír 5.7g9%
- Összes szénhidrát 47.6g16%
- Fehérje 6.7g14%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.